Adókedvezmény


Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénylésének feltételei cukorbetegeknél

A betegségek után járó adókedvezmény jogszabályi hátterét a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza (1995. évi CXVII. törvény 40. § és adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § 3. bekezdés).

Kormányrendelet tartalmazza az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket (335/2009. XII. 29.).

Az 1-es típusú diabetes bármilyen formája és a 2-es típusú diabetes szövődményes formái megfelelnek a fentieknek. Szövődmény nélküli esetekben a 2-es típusú cukorbeteg nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. A jogosultságot a pontos diagnózis és nem a kezelési mód (tabletta, inzulin) határozza meg.

Külön rendelet intézkedik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és ennek igazolásáról (49/2009. XII. 29. EüM rendelet). Cukorbetegség esetén a kedvezmény igénybevételének indokoltságáról akkreditált diabetes ellátóhely szakorvosa adhat ki igazolást.

A kedvezmény utólagos érvényesítésére is lehetőség van. Ha valaki évek óta igazoltan jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor az igazolás megszerzését követően maximum 5 évre visszamenően – a személyi jövedelemadó bevallás önellenőrzésével – érvényesítheti.

A kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. A súlyos fogyatékosság miatt igénybe vehető kedvezmény havi összege 2013. évben 4900 Ft volt.

Forrás: http://www.diabet.hu