Milyen további cukorbetegség formák léteznek?

Terhességi diabetes
Ha a szénhidrát-anyagcserezavar az adott terhesség során alakul ki vagy kerül felismerésre, terhességi cukorbetegségről (gestatios diabetes mellitus – GDM) beszélünk.
Hazánkban a kismamák 6-7%-át érinti. Jelentőségét az adja, hogy kezelés nélkül 4-5-szörösére növekszik a magzat méhen belüli elhalásának gyakorisága, fokozódik a különböző fejlődési rendellenességek előfordulása és az anyánál 3-4-szeresére nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója.
A terhes cukorbetegek gondozását megfelelő szakmai háttérrel rendelkező centrumban kell végezni. A kezelés során a vércukorszintnek mindvégig 3,5 – 7 mmol/l között kell lennie. Amennyiben az életmódkezelés (diéta + mozgás) nem elegendő, kizárólag inzulinkezelés választható.
GDM esetén a későbbiekben az adott egyén legalább évente kontrollálandó.

Gyógyszerszedés következtében kialakuló
Cukorbetegség alakulhat ki egyes gyógyszerek rendszeres, tartós szedése esetén is. Ezeket a gyógyszereket diabetogén hatású szereknek nevezzük. A leggyakrabban az ún. szteroidok okoznak cukorbetegséget, így a vércukorszint szorosabb ellenőrzése szükséges. Szintén kedvezőtlenül befolyásolják a szénhidrát-anyagcserét bizonyos pszichiátriai szerek.

Hasnyálmirigy eredetű
A cukorbetegség kialakulásának rizikóját növeli a hasnyálmirigy visszatérő gyulladása, esetleg korábbi műtéte.